به گزارش صدای بورس، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا طی روزهای گذشته تاکید کرده که هفته آینده مکانیسم ماشه علیه ایران فعال خواهد شد، موضوعی که البته با پاسخ حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان همراه بود: «از الان پیروزی ملت ایران را در روزهای شنبه و یکشنبه هفته بعد تبریک میگویم».
اما در این شرایط سوال اینجاست که در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه در هفته آینده واکنش بازارها به خصوص بازار بورس به آن چه خواهد بود؟ آیا همان طور که تحریم های جدید آمریکا در دی و بهمن سال گذشته اثری بر روند صعودی شاخص بورس نداشت این بار هم شاخص بورس سبز خواهد ماند؟
از سوی دیگر آبان ماه سال جاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پیش است موضوعی که به زعم برخی کارشناسان نتیجه آن بر اقتصاد ایران نیز اثرگذار است.
در بین سهام داران بورسی طی چند روز اخیر این شایعه پیچیده است که روند بازار سهام تا آبان ماه و زمان برگزاری انتخابات آمریکا، به صورت نوسانی خواهد بود و افت و صعود معناداری رخ نخواهد داد و از طرف دیگر از اصلاح شدید نیز خبری نخواهد بود و به نوعی معاملات به تعادل خواهد رسید، اما از آبان ماه و اواسط آن میتوانیم شاهد شروع رشد دوباره بورس تهران باشیم.
بازار بورس بعد از فعال شدن مکانیسم ماشه
علی حیدری کارشناس مسائل اقتصادی گفت: از لحظه ای که ایالات متحده آمریکا با هماهنگی نهادهای بین المللی اقدام به این کار کند 60 روز کاری برای فعال شدن این پروسه زمان طی خواهد شد. طی این دو ماه به واسطه اخبار و شایعات، احتمالاً نوسانات در بازار حاکم خواهد بود.
حیدری اظهار کرد: اگر در پایان این 60 روز کاری ایالات متحده آمریکا بتواند پای ایران را به شورای حکام وصل کند احتمال ریزش های سنگین در بازار سهام وجود خواهد داشت، اما با توجه به در پیش بودن انتخابات آمریکا این پروسه به زمان مورد نظر نخواهید رسید و شروع این پروسه تنها می تواند یک امتیاز برای گرفتن رای ترامپ باشد.
وی افزود: اگر این فعالیت ها منجر به چند قطعنامه در سازمان ملل و نه در شورای حکام شود چند ریزش مقطعی را در بازار سهام شاهد خواهیم بود اما روند بازار تا شب عید به احتمال زیاد صعودی خواهد بود.
حیدری ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به مدیریت درست بانک مرکزی طی چند روز گذشته در بازار ارز، از جمله برداشتن سقف دلار نیمایی و یکسان کردن قیمت ارز صرافی ها، می توان انتظار داشت در روزها و ماه های پیش رو صعود یا سقوط های هیجانی در بازار کمتر داشته باشیم که البته منوط به همراهی همه ارکان حاکمیت از جمله نهاد دولت است.
انتخابات آمریکا و تاثیر آن بر اقتصاد کشور
وی در پاسخ به این سوال که انتخابات آمریکا چه تاثیری بر اقتصاد خواهد داشت؟ گفت: به نظر می رسد شرایط اقتصادی کشور تنها 10 تا 20 درصد به عوامل خارجی بستگی دارد. وضعیت فعلی اقتصاد کشور چندان ارتباطی به تحریم های آمریکا ندارد.
وی خاطرنشان می کند: قانون اساسی آمریکا واضح است و در این شرایط تفاوت چندانی بین احزاب در کشورهای پیشرفته اقتصادی وجود ندارد. شیوه های اجرای بین احزاب تفاوت می کند.
این کارشناس اقتصادی افزود: به لحاظ تاریخی بیشترین برنامه ریزی های جنگی از سوی دموکرات ها نوشته می شود و جمهوری خواهان بیشتر مجری این برنامه ریزی هستند. حتی به نظر می رسد با روی کار آمدن دموکرات ها فشار بر ایران بیشتر هم بشود چرا که آنها ریشه ای تر کار می کنند.
حیدری با بیان اینکه ساختار دموکرات ها و جمهوری خواهان بسیار به هم نزدیک است، می افزاید: یکی شفاف و سریع عمل می کند و دیگر مرحله ای و با حوصله اهدافش را پیش می برد.
وی عملکرد فعلی و ضعف مدیریت اقتصادی را عامل مهمی در شرایط اقتصادی کشور می داند و افزود: عملکرد بانک مرکزی در این ساختار اما یک پیام مهم برای سایر بخش ها دارد و آن این است که به جای کنترل گری در اقتصاد، دستورالعمل های ناکارآمد را از اقتصاد حذف کنید.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانک مرکزی به سمت تک نرخی کردن قیمت دلار می رود و این اقدام خوبی است که می تواند دست بانک مرکزی را برای مذاکره با سازمان جهانی پول باز بگذارد.
حیدری بیان کرد: سایر مسئولان هم به جای استفاده از قوانین کهنه و ناکارآمد، باید آنها را کنار بگذارند. مجلس نیز در کنار سایر قوای تصمیم ساز اگر استقلال بانک مرکزی را به رسمیت بشناسد، علیرغم تحریم ها با حرکت علمی پس از گذر از رشد اقتصادی به پیشرفت خواهیم رسید.
منبع: اقتصاد24
نظر شما